Zelf groenten en kruiden kweken is razend populair. Of u nu een moestuin, een kasje, een vierkante-meterbak of alleen wat potten en bakken heeft, zelfs in het late najaar en de winter kunnen we nog zaaien, kweken en oogsten. Kortom: lekker moestuinieren!
Oogsten
- In november valt er nog genoeg te oogsten, zoals koolsoorten, pastinaken, aardperen, schorseneren en selderijknollen. Maak de geoogste groente schoon en bewaar ze op een vorstvrije en droge plaats, bijvoorbeeld in de schuur of kelder.
- Boerenkool, eeuwig moes (splijtkool), winterprei, veldsla, winterpostelein, spruiten, topinamboerknollen en winterpenen kunnen in de moestuin blijven staan. U kunt er de komende maanden van blijven oogsten.
Zaaien en planten
- Knoflook en uien kunt u van oktober tot begin december in de tuin of in een buitenpot planten, mits de temperatuur minstens 7 graden Celsius is.
- In december en januari kunt u binnen tuinbonen, zomerkool, bloemkool en raapstelen voorzaaien.
- In een kas kunt u snelgroeiende soorten, zoals (veld)sla, rucola, winterspinazie en radijsjes zaaien of planten en daar deze winter nog van oogsten.
- Prei kunt u vanaf half januari binnen voorzaaien en opkweken. Wanneer de plantjes zo dik zijn als een potlood, kunnen ze naar buiten.
- Veel kruiden kunt u het hele jaar door binnen in een pot of bak in de vensterbank kweken.
- Kiem- en spruitgroenten, zoals tuinkers en taugé, kunt u het hele jaar door binnen in potjes of bakjes zaaien en u kunt er al snel van oogsten.
Beschermen tegen vorst
- Artisjokplanten zijn vorstgevoelig, bescherm ze met een laag compost, stro of blad.
- Laat bij spruiten de koppen aan de planten zitten, die vormen een goede bescherming tegen vorst.
- Bij strenge, langdurige vorst kunt u wintergroenten als snijbiet, schorseneren, wortels en veldsla beter ook bedekken met stro, blad of een plastic tunnel.