De winter komt er aan, hoe bereid je de tuin voor? Eigenlijk hebben we wellicht goed nieuws als je niet graag in de tuin werkt met dit wisselvallige weer: je hoeft helemaal niet veel te doen. Vaak wordt gezegd rondom deze tijd dat je de tuin helemaal kaal en netjes dient te maken voordat de winter zich aandient, maar dat ontneemt vogels en egels hun schuilplek. De belangrijkste tips delen we met je én we gaan er ook op in wat je vooral niet hoeft te doen in voorbereiding op de winter.
De tuin winterklaar maken? Beter van niet
Het opruimen van dode takken, snoeiafval, dorre bladeren en stengels; het klinkt als een standaard takenlijstje voordat de winter zich aandient. Echter wordt daar nu heel anders naar gekeken en dat tegengeluid is erg belangrijk. Afgevallen bladeren en afgestorven plantendelen vormen namelijk juist een beschermende winterjas voor de wortels van de planten. Het vinden van voldoende voeding en schuilplaatsen is juist in de winter erg belangrijk. Zo zijn de insecten die voldoende voeding vinden weer bron van voeding voor vogels en op die manier zijn dit de kleine beetjes die bijdragen aan het totale ecosysteem. En dat is erg belangrijk, omdat veel tuinen steeds 'grijzer' en meer betegeld worden.
Wat kun je wel doen voordat de winter zich aandient?
Wat je in ieder geval wel kunt doen is het eventueel wegharken van bladeren, om ze vervolgens in de borders te harken. Daar kunnen ze bescherming en voeding bieden wat juist erg belangrijk is in de winter. In het voorjaar is deze laag zelfs vanzelf veranderd in vruchtbare compost. Het is wel goed om bladeren van het gazon te halen, zodat het gazon nog voldoende daglicht krijgt. Wat je in ieder geval kunt doen is het bij elkaar harken van snoei afval, zodat dit een goede schuilplaats kan vormen voor egels en kikkers. Dode bloemen en holle stengels van fluitenkruid, riet, valeriaan en hemelsleutel mag je ook laten staan. Dit zijn goede schuilplaatsen voor bijen en andere insecten, die daar graag hun plek vinden. Wat je in ieder geval nog meer kunt oden is het binnen halen van vorstgevoelige planten. Ook het afsluiten van de buitenkraan is erg belangrijk.
Planten resten laten liggen: wat zijn de voordelen?
Naast de voedingsstoffen en de beschermingslaag, komen er ook beestjes af op plantenresten. En dat is juist goed, want dis is voor hen een plek om te overwinteren. Lieveheersbeestjes, spinnen, padden, vlinderpoppen en rupsen schuilen graag in de laag afgestorven bladeren. Egels en bruine kikkers overwinteren graag in hoekjes met snoei afval, dus ook dit kun je laten liggen en bijvoorbeeld in de hoek van de tuin vegen.
Een snelle voorbereiding op de winter: de duurzame winter tuin
Een duurzame winter tuin neemt zelfs minder tijd in beslag, maar het resultaat is des te belangrijker. Het zijn soms de kleine aanpassingen die al een verschil kunnen maken. Met deze stappen (die je vooral overslaat) weten verschillende insecten, vogels en egels in ieder geval een warme schuilplaats te vinden. Fijne winter!