Maarts viooltje

Maarts viooltje

Doorgaans bloeit het maarts viooltje eigenlijk, en vreemd genoeg, pas in april, maar dankzij de extreem zachte winter krijgt dit vaste plantje beslist al in ‘de goede maand’ zijn violet-blauwe bloempjes.

Geparfumeerd strijkorkest
De Latijnse naam van het maarts viooltje, Viola odorata, is pas echt toepasselijk, want de bloemen geuren heerlijk. Er zijn heel veel soorten violen, zoals de winterviool die nog tot in mei kan bloeien. Zowel maartse viooltjes als winterviolen hebben een hekel aan volle zon en hoge temperaturen. Zet de winterviolen bij voorkeur in een pot op een schaduwplek op het terras of balkon. Het maarts viooltje is heel geschikt als bodembedekker, bijvoorbeeld aan de voet van struiken. Hetzelfde geldt voor het labradorviooltje, Viola labradorica, eveneens een vaste, laagblijvende plant met kleine, paarse bloemen.

Een vrolijke noot
In ons tuincentrum vindt u nu ook ruime keuze in tweekleurige, tweejarige violen, waarvan u meteen de lentekriebels krijgt. Als u telkens de uitgebloeide bloemen verwijdert, kunnen ze doorbloeien tot in de herfst. Tweejarige violen geven de voorkeur aan een plaatsje in de zon. Binnenkort zijn er ook weer volop hoornviooltjes, Viola cornuta, verkrijgbaar, die van april-mei tot september rijk bloeien met kleine bloemen. Dit vaste plantje is er met heel veel verschillende bloemkleuren, ook met meerkleurige bloemen, en gedijt in zon en halfschaduw.

Viooltips

  • Paarsblauwe violen staan heel mooi in witte, grijze en lichtblauwe potten of bakken
  • Violen met gele, oranje en rode bloemen combineren mooi met terracotta potten en houten bakken
  • Blijf de uitgebloeide bloemen verwijderen, zodat ze langer doorbloeien
  • De bloemen van het maarts viooltje zijn eetbaar. Garneer er een salade mee of versuiker ze en versier er een toetje, cake of taart mee!