Bijen zijn zeer nuttige insecten; ze zorgen voor de bestuiving van tal van gewassen. Helaas gaat het de laatste jaren helemaal niet goed met de bezige beestjes. Zelfs koning Willem-Alexander is zich daarvan bewust. Hij heeft sinds 14 april, dankzij het radio 1 programma Vroege Vogels, twee bijenkasten op landgoed De Horsten, die elk zo’n 7000 bijen huisvesten. En die ‘koninklijke’ honing zullen leveren. Wij moeten het stellen zonder eigen landgoed, maar we kunnen ons steentje bijdragen door onze (gevel)tuin, ons (dak)terras of balkon bijvriendelijk te maken.
Bijenlokkers
Bijen leven voornamelijk van stuifmeel en nectar. Zorg daarom voor bloeiende inheemse planten vanaf het prille voorjaar tot de late herfst.
Stuifmeel- en nectarrijk zijn onder andere:
- Vaste planten en kruiden: aster, bijenkorfje (brunel of Prunella), campanula, ereprijs, goudsbloem, guldenroede (Solidago), hemelsleutel (Sedum), kattenkruid (Nepeta), kogeldistel (Echinops), ooievaarsbek (Geranium), zonnehoed (Rudbeckia), lavendel, marjolein en tijm
- Een- en tweejarigen: cosmos, juffertje-in-het-groen (Nigella), korenbloem, vingerhoedskruid en zonnebloem
- Klimplanten: kamperfoelie en klimhortensia
- Struiken: alle bessenstruiken en hondsroos (Rosa canina)
- Bomen: fruitbomen, esdoorn, (konings)linde, Robinia, tamme kastanje en wilg
Tips
- Zorg voor natuurlijke nestplaatsen, zoals dood hout en holle plantenstengels. Maak de tuin dus vooral niet te netjes en laat uitgebloeide bloemstengels aan het eind van het jaar staan tot het vroege voorjaar.
- Hang een insectenkastje of bijenhotel op. U kunt er ook zelf een maken, door gaatjes te boren in een afgestorven stuk boomstam of dikke tak, of door op een zonnige plek holle bamboestengels op te stapelen of aan een touw op te hangen.
- Gebruik geen chemicaliën en pesticiden in de tuin.
- Kijk voor meer informatie en tips op www.bijenlint.nl of www.natuurpunt.be.