Juli is tropisch warm begonnen. Heerlijk voor echte zonliefhebbers, maar tussen 13.00 en 15.00 uur is het vaak toch echt te warm, nog los van de voor de huid en gezondheid schadelijke UV-straling die dan op het hoogtepunt is. En wat te denken van die arme mussen die van het dak vallen? We geven een paar verkoelende oplossingen.
- Plaats een parasol op voet bij de zithoek of koop een tuintafel met een gat in het midden waar de parasol in kan.
- Creëer schaduwhoeken met een begroeide pergola, een kleine boom of een zogeheten parasolboom die u zo kunt leiden en snoeien dat hij een natuurlijke parasol vormt, zoals een linde of dakplataan.
- Zorg ervoor dat de tuin niet aan alle kanten afgesloten is door schuttingen en muren, zodat er een licht briesje doorheen kan waaien. Zaag eventueel een paar luchtgaten annex doorkijkjes in de schutting of zet de tuinpoort of -deur open.
- Alleen al het geluid van kabbelend of stromend water werkt verkoelend. Plaats een waterornament of neem, indien mogelijk, een kleine fontein in de vijver.
- Plaats een zwenksproeier in de tuin en loop er af en toe even onderdoor, wanneer u die ’s ochtends vroeg of in de vroege avond aanzet. Ook wanneer u buiten het bereik van de stralen blijft voelt het al wat koeler aan in de tuin.
- Zet een grote, ondiepe drink- en badderschaal voor vogels in de tuin of op het terras en vul die iedere dag bij of ververs het water op zijn minst twee keer per week. Dat mussen door de hitte dood van het dak zouden vallen is een fabeltje, maar hitte kan wel degelijk fataal zijn voor jonge kool- en pimpelmezen. Hang nestkasten daarom ook nooit in de volle zon en kies nestkasten van natuurlijke materialen, want een plastic kast wordt een broeikas in plaats van een broedkast.