De borders en pot- en kuipplanten bloeien, de moestuin levert een rijke oogst, dus het is genieten geblazen. Op een minder warme, lichtbewolkte dag is het raadzaam hier en daar de snoeischaar te hanteren, want: snoeien doet groeien én bloeien.
Nu kortwieken
- Kort de lange, dunne twijgen van de blauwe regen (Wisteria) in, tot vijf of zes knoppen van de hoofdstengels. Dit stimuleert de vorming van nieuwe knoppen voor volgend jaar.
- Snoei klimhortensia na de bloei plat tegen de gevel of schutting terug.
- Snoei uitgebloeide borderplanten terug, zoals geranium, duizendblad (Achillea) en lavendel (snoei niet tot in het oude hout, maar laat er altijd wat grijsgroen blad aan zitten).
- Knip frambozenstruiken tot de grond toe af, nadat je er de laatste vruchten van geplukt hebt. Van rode en witte bessen en kruisbessen snoei je nieuwe twijgen tot op vijf bladeren terug, elkaar kruisende takken kun je het best helemaal weghalen.
- Snoei struiken en hagen, zoals (schijn)hulst, laurierkers, vuurdoorn, meidoorn, beukhaag, liguster en taxus in vorm. Zorg dat een conifeer- of taxushaag aan beide zijden naar boven toe iets smaller wordt; dan komt er ook voldoende zonlicht bij de onderste takken en loopt hij gelijkmatiger uit.
- Verwijder uitgebloeide bloemen van onder meer rozen, potgeraniums (Pelargonium), dahlia’s, viooltjes, beemdkroon (Knautia) en prikneus (Lychnis) om ze langer door te laten bloeien.