Ook in september kunnen we nog groenten en kruiden zaaien en planten. In deze tijd van het jaar kan het immers best nog warm zijn. Wel neemt het aantal uren daglicht geleidelijk aan af, waardoor je minder kunt zaaien en planten dan in het voorjaar en hoogzomer. Toch is er nog genoeg te doen in de eetbare tuin of vierkante meterbak.
Oogsten en nog eens oogsten:
Appels, peren, aardappels, bonen, courgettes, pompoenen, meloenen, tomaten, rode bieten, radijzen, wortelen, kolen, maïs, zomerprei, sla, spinazie, ui
Zaaien:
Spinazie, selderij, raapstelen, kervel, peterselie, veldsla, winterpostelein en tatsoi (familie van de paksoi)
Planten:
Aardbeien, bloemkool, boerenkool, broccoli, palmkool, knoflook, rabarber, rammenas, fruitbomen en bessenstruiken
En:
- Verzamel de zaden van bloeiende koriander en dille. Verwerk de zaden in lekkere gerechten en/of bewaar ze voor volgend jaar
- Snoei steenvruchten als perzik, pruim, abrikoos en kers na de laatste oogst. Verwijder zieke, beschadigde en dode takken en takken die elkaar kruisen, in het midden of recht omhoog groeien
- Zaai lege plekken in met groenbemesters als alfalfa, bijenvoer (Phacelia), rode klaver en komkommerkruid om onkruid tegen te gaan en de bodem te verbeteren
- Verwijder blad boven rijpende tomaten en druiventrossen. Als de temperatuur onder de 15 graden Celsius daalt zullen de tomaten niet meer goed rijpen. Ook aanhoudende regen zal de vruchten geen goed doen. Haal ze dan met steeltje en al van de plant en laat ze binnen in de vensterbank rijpen
- Slakken kunnen nog steeds voor heel wat schade zorgen. Probeer ze zo veel mogelijk weg te vangen
- Breng insectengaas aan rond koolgewassen die belaagd worden door rupsen