De perfecte kickstart van het jaar heeft stoere stammen, prachtige bladeren en trendy kleuren: Dracaena is een echte statementplant met een exotische uitstraling.
Kamerklassieker
Op zoek naar een opvolger voor de kerstboom? Dracaena is een flamboyante kamerklassieker die de sfeer in huis mooi groen houdt. Met desgewenst een vleugje geel, goud, roze of rood, want er is ruime keuze in verschillende opvallende bladtekeningen. Wat alle Dracaena's gemeen hebben, is dat het schitterende planten zijn die gaan van binnenboom tot tafelmodel, zodat er altijd wel een plekje voor te vinden is. Pak 'm wel even lekker warm in als hij mee naar huis mag, want als tropisch type vindt Dracaena het al te koud als het onder de 10°C komt.
Dracaena? Doen!
Makkelijke huisgenoot Dracaena slaat vocht op in de stam en is dus bestand tegen een keertje vergeten om water te geven.
Clean type Volgens de NASA Clean Air studie is Dracaena een van de planten die de luchtkwaliteit in huis helpt te verbeteren.
Tropische uitstraling Dik, dun, vertakt, bossig, gevlochten: de combinatie van spannende stammen en schitterende bladeren geeft Dracaena een eigentijdse, botanische uitstraling.
Oergroen
In het wild groeit Dracaena vooral in Afrika en op nabijgelegen eilanden als Madeira, de Canarische Eilanden en de Kaapverdische Eilanden. Al komen er ook een paar soorten voor in Zuid-Azië en eentje in Centraal Amerika. Er zijn variëteiten die echt op een boom-met-stam lijken, maar ook robuuste struikvormen die als haag dienen. Ze kunnen heel oud worden en sommige soorten krijgen in het wild een heel aparte vorm, die rechtstreeks uit de oertijd lijkt te komen.
Knappe draak
- Héél Game of Thrones: Dracaena is afgeleid van het Griekse 'drákaina' wat vrouwtjesdraak betekent (ideaal cadeau voor een potentiële drakenmoeder of – vader, dus).
- De naam verwijst naar de hars van de dracovariëteit. Die is helderrood, waar namen als drakenplant of drakenbloedboom vanaf zijn geleid. De hars wordt gebruikt in de verfindustrie.
- De plant is het symbool van Tenerife. In Icod de los Vinos staat de grootste én oudste Drakenboom ter wereld, El Drago Milenario genaamd (de duizendjarige draak). Dat is een tikje overdreven, de plant is eerder tussen de 250 en 350 jaar oud.
Verzorging
- Dracaena staat graag licht om de bladtekening mooi te houden, maar liever niet in de volle zon.
- Pas water geven als de kluit wat is indroogt en liever geen water in de pot laten staan.
- In de lente en zomer om de zes weken kamerplantenvoeding geven, in herfst en winter niet voeden.
- Dracaena kan niet tegen kou, laat de temperatuur niet onder de 10-13°C komen.
Woonplant van de maand
Dracaena is Woonplant van januari 2018. De 'Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer.
Mooiwatplantendoen.nl is een initiatief van Bloemenbureau Holland en laat consumenten ervaren dat je je lekkerder voelt met planten om je heen.