Lavendel is sterk, bloeit lang en ruikt heerlijk. Er zijn talloze soorten verkrijgbaar, met de bekende paarsblauwe, maar ook met witte en roze bloempjes.
Huis-, tuin-, en keukenkruid
Met een paar lavendelplanten in de tuin of in een pot op terras of balkon haal je meteen een zomerse, mediterrane sfeer ‘in huis’. Ook vlinders en bijen zijn dol op de geurige bloemen, terwijl ze bladluizen, mieren, vliegen en muggen juist op afstand houden. In de keuken is het een smaakmaker in de Provençaalse kruidenmix, in vleesgerechten, cakes en (ijs)toetjes. Een kopje lavendelthee gaat hoofdpijn en migraineaanvallen tegen en lavendelhoning verlicht keelpijn. In het badwater heeft de olie een heerlijk ontspannende werking. De olie is bovendien ontsmettend en pijnstillend, bijvoorbeeld bij schrammen en insectensbeten.
Klassieke tuinplant
Lavendel wordt van oudsher gebruikt als randbeplanting en voor haagjes, bijvoorbeeld in de kruidentuin. Een geurend haagje naar de voor- of achterdeur zorgt voor een aangename entree. De winterharde Lavandula angustifolia is niet veeleisend. Lavandula latifolia is minder winterhard, net zoals de kuif- of vlinderlavendel (Lavandula stoechas). De kuiflavendel gedijt bovendien alleen in zure grond. De mediterrane struikjes, die in de winter hun grijsgroene blad houden, willen een zonnige, goed gedraineerde plek. Ze kunnen prima in een pot of bak, zolang ze maar droge voeten houden. Snoei ze, om een mooie compacte bos te houden, twee keer per jaar: in maart-april en na de bloei. Zorg er dan voor dat er altijd nog wat blad en jonge scheuten aan blijven zitten, anders loopt de plant niet meer uit.